Het weer in Berlijn

Berlijn heeft een weerbeeld dat veel op dat van Nederland lijkt. Het gematigde zeeklimaat dat in Berlijn heerst zorgt ervoor dat er het hele jaar door kans is op neerslag. Het zeewater (nabijheid Noordzee en Oostzee) zorgt ervoor dat de temperatuur in de zomer vaak getemperd wordt. In de wintermaanden kan het relatief warme zeewater ervoor zorgen dat de aanvoer van koude lucht vanuit Rusland geblokkeerd wordt. Daarom is het in de winter niet zo snel té koud. Gemiddeld is het in Berlijn in de winter enkele graden koeler dan in Nederland. In de zomer is het gemiddeld één tot twee graden warmer dan in Nederland. Berlijn heeft ieder seizoen wel wat te bieden en is dus het hele jaar door geschikt als stedentripbestemming. Houd er wel rekening mee dat veel musea op maandag gesloten zijn.

Berlijn bezienswaardigheden

Berlijn is een stad die barst van de hotspots. Verspreid over Berlijn zijn er tientallen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het is lastig om alles te zien in één reis naar Berlijn. Als je Berlijn bezoekt zul je daarom keuzes moeten maken,
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Berlijn op een rijtje gezet
Berlijn bezienswaardigheden top 10

Klimaattabel voor Berlijn
Met dank aan Klimaatinfo Berlijn voor het toestaan de klimaatgegevens over te nemen:

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag

per maand
januari 2 -3 1 16

52

februari 4 -2 3 13 33
maart 8 0 4 15 41
april 13 4 5 15 37
mei 19 8 7 16 54
juni 22 12 7 15 69
juli 23 13 7 14 56
augustus 23 13 7 14 58
september 19 10 5 13 45
oktober 13 6 3 13 37
november 7 2 2 15 44
december 3 -1 1 16 55
klimaatcijfers voor Berlijn gebaseerd op langjarige gemiddeldes

Winterse winters

De wintermaanden zijn vrij grijs. De kans op een winterse bui, nachtvorst en vorst overdag is gedurende alle wintermaanden (december, januari en februari) mogelijk. Wie tijdens dit seizoen een bezoek aan Berlijn in wil plannen die moet rekening houden met overwegend koel weer. Dit seizoen telt wel winterse buitenactiviteiten die de moeite waard zijn. In de decembermaand zijn er meerdere kerstmarkten in Berlijn die de moeite waard zijn. Erg sfeervol tijdens deze feestmaand zijn de kerstmarkten aan de Potsdamerplatz en de Gendarmenmarkt.

Het voorjaar

De lente valt in Berlijn tijdens de maanden maart, april en mei. Gedurende dit seizoen kan het weer echt alle kanten op. Naarmate de lente vordert neemt de kans op aangenaam warm en zonnig weer toe. In juli ligt het kwik overdag meestal al boven de twintig graden. Het voorjaar is het seizoen waarbij de stad tot bloei komt. Dat uit zich niet alleen in de begroeiing in de stad die tot bloei komt, ook het buitenleven leeft weer helemaal op. Diverse beurzen en festivals maken van Berlijn in de lente weer de bruisende stad die het een groot del van het jaar is. Een erg populair feest aan het einde van de lente is het Karnaval der Kulturen. Dit vierdaagse lente-carnaval is sinds de eerste editie in 1995 uitgegroeid tot een enorm evenement waar jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen mensen. De enorme carnavalsparade is het hoogtepunt van dit feest, maar ook de diverse feesten er om heen zijn de moeite waard.

Heerlijke zomermaanden

Berlijn is geweldig als zomerbestemming. De kans op slecht weer is in deze periode op haar kleinst. De terrasjes zijn levendig in de zomer. Tot laat in de avond wordt er op straat gegeten en gedronken. Langs de Spree zijn de diverse stadsstranden erg in trek bij jong en oud. In de zomer kun je cultuur in Berlijn prima combineren met chillen aan een strandbar. Wat heeft een mens nog meer nodig? De kans op extreme hitte is vrij klein, maar wel aanwezig. Vrijwel ieder jaar zijn er wel een aantal dagen dat het kwik oploopt naar tropische temperaturen van dertig graden of meer. De kans hierop is het hoogst in de maanden juli en augustus.

De populaire herfst

Het najaar (september, oktober en november) is erg in trek om Berlijn te bezoeken. Tijdens deze herfstperiode worden er diverse evenementen en beurzen in de stad gehouden die voor veel publiek zorgen. Dat begint begin september met de IFA, waar heel veel nieuwe snufjes op het gebied van elektronica, audio en video te zien zijn. In dezelfde maand vinden ook de Berliner Festwochen en de Marathon van Berlijn plaats. Wie in het najaar naar Berlijn reist die moet met zeer wisselende weersomstandigheden rekening houden. Zo kan het aan het eind van een aangename warme dag ineens gemeen snel afkoelen, zeker als er wat wind staat.

Wispelturig weer

Net als in Nederland kent ook Berlijn wispelturig weer. Er is geen enkele garantie dat een dag in de zomer ook daadwerkelijk zomers is. Hetzelfde geldt voor de winter. Een dag in januari kan koud verlopen met sneeuw of andere winterse neerslag, maar ook bijna herfstachtige dagen met regen en temperaturen ruim boven het vriespunt. De statistieken met gemiddelde weercijfers zoals temperatuur, neerslag en aantal uren zonneschijn vormen dan ook echt een gemiddelde waarbij er geen enkele garantie is dat het weerbeeld op een bepaalde dag ook aan dat gemiddelde weerbeeld voldoet. De grootste variatie in temperatuur komt voor in het voor- en najaar. Zo kan de ene dag in april vrij koel zijn met temperaturen die enkele graden boven nul liggen terwijl het een week later ronduit zomers is.

Meer info over Berlijn

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Berlijn:
5x zien & doen in Berlijn

alles over de Berlijnse Muur

Berlijn in één dag
Berlijn informatie
Berlijn tips

Berlijn top 10
bijzondere plaatsen in Berlijn

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy