Reizen naar Berlijn

Berlijn ligt op een redelijke afstand tot Nederland. Zo bedraagt de afstand vanaf de provincie Groningen nog geen zeshonderd kilometer. Vanuit de Randstad ligt Berlijn op ongeveer 620 tot 720 kilometer, afhankelijk van je vertrekpunt. Je rijdt bij normale weer- en verkeersomstandigheden in zes tot ruim acht uur naar Berlijn. De goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat je gemakkelijk last minute de beslissing kan nemen om een reis naar Berlijn te maken. Dankzij de vele hotelboekingsssites is het tegenwoordig ook zeer eenvoudig om spontaan nog eventjes een hotelkamer te boeken. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een georganiseerde stedentrip naar Berlijn te boeken, waarbij vervoer en accommodatie inbegrepen zijn. Andere mogelijkheden om naar Berlijn te reizen zijn per trein of met het vliegtuig.

Berlijn bezienswaardigheden

Berlijn is een stad die barst van de hotspots. Verspreid over Berlijn zijn er tientallen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het is lastig om alles te zien in één reis naar Berlijn. Als je Berlijn bezoekt zul je daarom keuzes moeten maken,
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Berlijn op een rijtje gezet:
Berlijn bezienswaardigheden top 10

Met de auto naar Berlijn

De Duitse autosnelwegen zijn over het algemeen een verademing om over te rijden. Over het algemeen minder druk dan in Nederland, veel zesbaanswegen en over het algemeen hebben Duitsers een minder agressieve rijstijl dan Nederlanders. Op de routes naar Berlijn liggen weinig knelpunten. Je moet rekening houden met mogelijke drukte rondom grote steden zoals Bremen (vanuit Noord-Nederland), Hannover en het Rürhgebied (vanuit Zuid-Nederland). In Duitsland kunnen er langere stukken met wegwerkzaamheden voorkomen. Dit kan door drukte verkeersopstoppingen veroorzaken. Zo is de A2 richting Berlijn in een periode van twintig jaar verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Dit heeft lange tijd gezorgd voor grote stukken met snelheidsbeperkingen vanwege wegwerkzaamheden. Inmiddels is dit drie miljard euro kostende project afgerond en is de A2 een heerlijk stuk weg waar je goed door kunt rijden.

Als je in de winterperiode naar Berlijn rijdt moet je er rekening mee houden dat bij winterse omstandigheden je auto daaraan aangepast dient te zijn. Dat betekent dat winterbanden verplicht zijn op met moment dat er sprake is van sneeuw, ijzel of gladheid door bevriezing van weggedeeltes.

Vliegen naar Berlijn

De snelste optie om te reizen is meestal vliegen naar Berlijn. Vanuit zowel Amsterdam (Schiphol) als Eindhoven kun je naar Berlijn vliegen. Luchtvaartmaatschappijen die deze routes onderhouden zijn onder andere KLM, Transavia en Ryanair. Goedkope vliegtickets naar Berlijn zijn dankzij de concurrentiestrijd steeds gemakkelijker te vinden. De vliegtijd bedraagt gemiddeld een uur. Tot de opening van de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg wordt er vooral op vliegveld Tegel (TXL) gevlogen. De opening van het nieuwe vliegveld is al meerdere keren uitgesteld. Oorspronkelijk was het de planning dat Berlin Brandenburg in 2011 zou openen. Inmiddels is de verwachte opening verschoven naar 2019 of 2020. Sommige luchtvaartmaatschappijen vliegen op het ten zuidoosten van Berlijn gelegen Schönefeld.

Met de trein naar Berlijn

Een populair alternatief voor de auto en het vliegtuig is de trein. Met de trein reis je in zes tot 8 uur naar Berlin Hauptbahnhof, het prachtige centrale station van Berlijn. De trein naar Berlijn vertrekt vanaf Schiphol en rijdt via verschillende Nederlandse treinstations, te weten Amsterdam-Zuid, Duivendrecht, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. Vanaf Schiphol duurt de reis ruim 6,5 uur. Vanuit Hengelo duurt het iets meer dan vier uur voordat je in hartje Berlijn staat. Tickets voor de trein naar Berlijn kun je het beste vooraf boeken. De prijzen voor treintickets zijn niet verschillend als je in Nederland of Duitsland boekt. Nederlandse reizigers kunnen het beste hun Berlijn treinticket boeken via NS International.

Met de bus naar Berlijn

De bus is tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de trein en de eigen auto. Met Flixbus kun je goedkoop en comfortabel vanuit verschillende steden in Nederland naar maar liefst 20 verschillende haltes in Berlijn reizen.

Bekijk de busreizen van Flixbus naar Berlijn

Autorijden in Berlijn

Rondom Berlijn ligt een stadsring: de Berliner Ring. Deze snelwegring zorgt ervoor dat je vrij efficiënt naar het juiste stadsdeel van Berlijn kunt reizen. Op de Berliner Ring kan het vrij druk zijn, zeker rondom de spitsuren. Om met de auto het centrum van Berlijn in te mogen heb je een milieusticker nodig. Het gehele hart van Berlijn is een zogenaamde Umweltzone (milieuzone) waar het hebben van een milieusticker achter de voorruit verplicht is. Deze sticker moet je vooraf regelen. Het soort sticker (groen, geel, rood) is afhankelijk van de uitstoot van de auto. Alle moderne auto’s voldoen aan de regels om een groene sticker te krijgen, waarmee je overal in Berlijn mag rijden. De milieusticker voor Berlijn kun je regelen bij TÜV, DEKRA of in Nederland bij Kwik-Fit. Deze stickers zijn voor alle milieuzones in Duitsland geldig. Eenmaal een plakkaat besteld voor je auto, dan is hij onbeperkt geldig voor die auto. Je hoeft dus niet jaarlijks of voor iedere reis een nieuwe milieusticker te kopen.

Autorijden in Berlijn is prima te doen. De bewegwijzering is prima in orde. Als je niet bekend bent in Berlijn adviseren we om met een navigatiesysteem te reizen. Op die manier kun je je focus leggen op het verkeer in plaats van op de juiste weg zoeken. Berlijn is een grote stad met de bijbehorende verkeersdrukte. Toch valt het autorijden ten opzichte van sommige andere grote Europese steden best mee. Er zijn best veel brede en overzichtelijke hoofdwegen die de verschillende stadsdelen met elkaar verbinden.

Parkeren in Berlijn

Parkeerplek zoeken in Berlijn is niet altijd even eenvoudig. Vooral in het centrum van Berlijn is het vinden van een parkeerplaats op straat vaak een crime. In het centrum van Berlijn geldt betaald parkeren tot laat op de avond. Wie met de auto het centrum ingaat en probleemloos wil parkeren die kan het beste een parkeergarage opzoeken. Op die manier weet je zeker dat je geen parkeerboetes op kunt lopen vanwege het overschrijden van de parkeertijd of foutparkeren. Ook staat je auto in een parkeergarage over het algemeen veiliger tegen vandalisme en inbraak. Gratis parkeren is in het centrum van Berlijn vrijwel onmogelijk geworden. Wie gratis parkeerplaats wil hebben die zal het buiten het centrum moeten zoeken. Daar vind je nog gebieden waar je gratis kunt parkeren.

Hotels bieden vaak ook parkeerplek aan. Let goed op of er voldoende parkeerplek beschikbaar is en of je vooraf je plaatsje moet reserveren. Voor het parkeren van een auto worden vrijwel altijd kosten in rekening gebracht. Gemiddeld varieert dit tussen de tien en soms wel dertig euro per nacht. Wie gratis bij een hotel wil parkeren die zal vooral moeten kijken naar hotels buiten het centrum. Als je hotel vlak bij een goede aansluiting met het openbaar vervoer richting het centrum ligt dan kun je op die manier toch wat euro's besparen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is dé manier om afstanden te overbruggen in Berlijn. De meest gebruikte methodes zijn de U-Bahn (metro, grotendeels ondergronds) en de S-Bahn (grotendeels bovengrondse metrotrein). Gezamenlijk zorgen deze twee netwerken voor uitstekende dekking van het gehele centrum van Berlijn. Ook zorgen ze voor goede verbindingen vanuit de omringende wijken naar het hart van de stad. Kaartjes voor zowel de U-Bahn als S-Bahn koop je uit automaten bij de vele stations. Op grotere stations kun je ook kaartjes kopen bij de klantenservice. Je kunt losse kaartjes kopen maar ook dagkaarten en weekkaarten. Voor toeristen heb je speciale kaarten: de Citytourcard en de Welcomecard. Dit zijn twee kaartsystemen waarbij je gedurende een vaste periode (48 of 72 uur) onbeperkt met bus, tram of metro kunt reizen. Tevens bieden de kaarten je korting op diverse attracties en musea. Bij de Welcomecard mag je zelfs musea op Museumeiland gratis bezoeken (speciale exhibities uitgezonderd) en krijg je ook korting bij restaurants. Houd er rekening mee dat je een kaartje altijd eerst moet afstempelen voor gebruik.

Bus

Het busnetwerk is fijnmazig, veilig en goed. Met de dagkaarten, weekkaarten en bezoekerskaarten kun je ook gebruik maken van de bus. Voor toeristen zijn er twee buslijnen de moeite waard: lijn 100 en lijn 200. Zij rijden langs vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden, musea en attracties in Berlijn. Deze buslijnen en dan met name Bus 100 vormen een uitstekende voor de veel duurdere commerciële hop on, hop off bussen. Deze commerciële sightseeing bussen rijden ook nog eens veel beperkter. De laatste ronde wordt al tegen de avond gereden, terwijl de normale buslijnen tot later in de avond door blijven rijden.

Te voet

Berlijn is te voet prima te doen. De trottoirs zijn over het algemeen breed en goed onderhouden. Sommige stukken van Berlijn zijn autovrij. Houd wel goed rekening met de vele fietsers die in Berlijn rondfietsen. Plotseling een stap opzij doen kan betekenen dat je en geruisloos naderende fietser in de problemen brengt. Een leuke manier om Berlijn te voet te verkennen is door middel van en rondleiding door een gids. Berlijn telt enorm veel stadsgidsen die je op leerzame wijze Berlijn kunnen laten verkennen. Het aanbod van gidsen (ook Nederlandstalig), routes en thema’s is enorm groot. Vooraf eventjes goed oriënteren op internet is daarom aan te raden. Wie met een wat grotere groep naar Berlijn reist die kan een gepersonaliseerde rondleiding laten samenstellen. Op die manier kun je de tour aanpassen aan persoonlijke wensen.

Op de fiets

Een populaire mogelijkheid om Berlijn te verkennen is per fiets. Het aantal fietsers is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook het aantal toeristen dat op tweewielers Berlijn verkent neemt jaarlijks toe. Bij steeds meer hotels en appartementen kun je een fiets lenen of huren. Berlijn kent ook een fietsenhuursysteem waarbij je op diverse plekken in de stad een beschikbare fiets mee kunt nemen en weer in kunt leveren. Voor fietsenproject dat Call a Bike heet moet je je vooraf registreren. Voordeel is dat Call a Bike in tientallen steden in Duitsland actief is, waardoor je na deze eenmalige registratie ook elders fietsen kunt huren..

Trabisafari

Hét vervoersmiddel in Oost-Berlijn (DDR) was de Trabant. Deze auto met tweetaktmotor bepaalde vele jaren het straatbeeld in Oost-Duitsland. Tegenwoordig zul je nog maar zelden een Trabant zien rijden in Berlijn. De Trabants die je nog wel ziet rijden behoren vaak tot een unieke rondrit: de Trabi Safari. Je rijdt dan samen met andere Trabants in konvooi door Berlijn, waarbij je diverse bezienswaardigheden passeert. Meedoen aan de rondrit door Berlijn per Trabant is niet goedkoop, maar wel een hele leuke manier om Berlijn te doorkruisen. Vertrek is altijd vanaf BallonGarten. Er is keuze uit een drietal tours, eentje van twee uur en twee tours van ieder een uur.
Meer info op www.trabi-safari.de

Meer info over Berlijn

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Berlijn:
5x zien & doen in Berlijn

alles over de Berlijnse Muur

Berlijn in één dag
Berlijn informatie
Berlijn tips

Berlijn top 10
bijzondere plaatsen in Berlijn

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy