Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Berlijn reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je vakantie naar Berlijn. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Berlijn-sites en in reisgidsen over Berlijn.

Jouw bezoek aan Berlijn

Wil je Berlijn gaan bezoeken? Sommige dingen kun je beter vooraf regelen. Denk aan een hotelovernachting, treinkaartjes, activiteiten en tours. Krijg voordeel met een stadspas voor Berlijn, zoals kortingen en voorrang bij bezienswaardigheden en musea.

Regel alles in Berlijn in een paar kliks

✅ korting op hotelkamers
✅  skip-the-line toegang bij attracties
✅ gegarandeerd plek bij de leukste tours
✅ de beste deals op één pagina

kortingen, reserveringen en tickets voor Berlijn

Douane & documenten

Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Berlijn te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Wel zul je een identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) nodig hebben om te vliegen naar Berlijn. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Reis je met de auto naar Berlijn? Dan heb je een Duitse milieusticker nodig. Zo’n vignet is kentekengebonden en moet je vooraf bestellen. Je krijgt hem dan per post thuisgestuurd.

Duitse milieusticker nodig?

Drinkwater

Het leidingwater in Berlijn is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen gezondheidsrisico’s bekend omtrent de consumptie van kraanwater.

Elektriciteit

Wie naar Berlijn reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland. Je hoeft dus geen wereldstekker of adapter mee te nemen naar Berlijn.



Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Berlijn gevierd worden:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

Fooien

Het is vrij gebruikelijk, maar niet verplicht om een fooi te geven in Berlijn. In restaurants en bars is een fooi tot maximaal tien procent tegenwoordig vrij normaal. Dat is eigenlijk het gevolg van het toerisme, want fooien geven is in Duitsland eigenlijk net zo gebruikelijk of ongebruikelijk als in Nederland. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Gehandicapten

Berlijn is over het algemeen goed te bezoeken door minder validen. Vooral het centrale deel van Berlijn is zeer rolstoelvriendelijk. In veel openbare gebouwen en op stations is er een lift aanwezig. De trottoirs zijn vaak breed genoeg, mooi vlak en hebben bij oversteekplaatsen goede afritten voor rolstoelers.

Geld

In Berlijn betaal je net als in Nederland en de rest van Duitsland met de euro. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld pinnen uit de vele geldautomaten die je in Berlijn tegenkomt. Creditcards worden bij hotels en in de winkels van grotere ketens vaak wel geaccepteerd. In restaurants is het niet zo vanzelfsprekend. Zorg ervoor dat je daarom altijd voldoende contant geld bij hebt.

Internet / wifi

In een moderne stad als Berlijn moet het geen probleem zijn om verbinding met het internet te maken. Draadloos internet is op een toenemend aantal plekken beschikbaar. Vooral in horecagelegenheden waar veel jongeren en/of reizigers komen is er vaak sprake van een wifi-netwerk dat toegankelijk is voor gasten.
Sinds 2012 is er ook een gratis W-LAN netwerk in Berlijn. Je kunt gratis gebruik maken van draadloos internet via de meer dan 650 publieke hotspots in Berlijn.

Openingstijden

De winkels in Berlijn openen meestal tussen 9 en 10 uur ‘s morgens hun deuren. In het centrum sluiten winkels over het algemeen om 20 uur op doordeweekse dagen en om 16 uur op zaterdag. Kleinere winkels en winkels buiten het centrum sluiten doordeweeks vaak al om 18 uur en op zaterdagmiddag tussen 12 en 15 uur. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten. Dit geldt ook voor officiële feestdagen. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels al om 14:00 uur sluiten.

Openingstijden in Berlijn

Taal

In Berlijn spreekt men Duits. Het Duits is zowel de officiële taal als de algemene spreektaal. Het aantal mensen dat Engels spreekt is beperkt. Jongeren spreken het vaak wel, maar handiger is om te proberen Duits te spreken als je in Berlijn bent.

Tijdsverschil

Berlijn kent geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur terug gezet en gaat de wintertijd weer in.

Veiligheid

Berlijn is voor een Europese hoofdstad een relatief veilige stad. Natuurlijk heb je hier te maken met dezelfde problemen die je in iedere grote stad tegenkomt waar ook nog eens veel toeristen komen. Zakkenrollerij en diefstal uit kamers kunnen zeker voorkomen. Ook kent Berlijn een aantal minder goede wijken, waar je zeker ‘s avonds oplettend moet zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Wedding, delen van Kreuzberg en Neukölln.

Wat je merkt, is dat de afgelopen jaren de criminaliteit toe aan het nemen is. De armoede neemt in delen van Berlijn flink toe, wat in het geval van de Duitse hoofdstad een toename in criminaliteit betekent. Politieke en financiële onrust zorgt ook voor toename van demonstraties en vandalisme.