Berlijn reisinformatie

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Berlijn reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je vakantie naar Berlijn. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Berlijn-sites en in reisgidsen over Berlijn.

Berlijn bezienswaardigheden

Berlijn is een stad die barst van de hotspots. Verspreid over Berlijn zijn er tientallen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het is lastig om alles te zien in ťťn reis naar Berlijn. Als je Berlijn bezoekt zul je daarom keuzes moeten maken,
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Berlijn op een rijtje gezet:
Berlijn bezienswaardigheden top 10

Douane & documenten
Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Berlijn te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Wel zul je een identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) nodig hebben om te vliegen naar Berlijn. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Drinkwater
Het leidingwater in Berlijn is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen gezondheidsrisicoís bekend omtrent de consumptie van kraanwater.

Drugs
Hoewel er een levendige handel in drugs bestaat in Berlijn is het bezit, gebruik en handelen in drugs verboden. Wel is er een gedoogbeleid dat een kleine hoeveelheid softdrugs voor persoonlijk gebruik toelaat (maximaal 10 gram). Ook zijn er in Berlijn diverse bars waar het gebruik van softdrugs toegestaan wordt.

Elektriciteit
Wie naar Berlijn reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen
Duitsland kent een aantal officiŽle feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Berlijn gevierd worden:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december - Kerstmis (Weihnachten)
variabel - Pasen
variabel - Hemelvaartsdag
variabel - Pinksteren

Fooien
Het is vrij gebruikelijk, maar niet verplicht om een fooi te geven in Berlijn. In restaurants en bars is een fooi tot maximaal tien procent vrij normaal. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Gehandicapten
Berlijn is over het algemeen goed te bezoeken door minder validen. Vooral het centrale deel van Berlijn is zeer rolstoelvriendelijk. In veel openbare gebouwen en op stations is er een lift aanwezig. De trottoirs zijn vaak breed genoeg, mooi vlak en hebben bij oversteekplaatsen goede afritten voor rolstoelers.

Geld
In Berlijn betaal je net als in Nederland en de rest van Duitsland met de euro. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld pinnen uit de vele geldautomaten die je in Berlijn tegenkomt. Creditcards worden bij hotels en in de winkels van grotere ketens vaak wel geaccepteerd. In restaurants is het niet zo vanzelfsprekend. Zorg ervoor dat je daarom altijd voldoende contant geld bij hebt.

Internet / wifi
In een moderne stad als Berlijn moet het geen probleem zijn om verbinding met het internet te maken. Draadloos internet is op een toenemend aantal plekken beschikbaar. Vooral in horecagelegenheden waar veel jongeren en/of reizigers komen is er vaak sprake van een wifi-netwerk dat toegankelijk is voor gasten.
Sinds 2012 is er ook een gratis W-LAN netwerk in Berlijn. Je kunt per dag 30 minuten gratis gebruik maken van draadloos internet via de meer dan honderd hotspots in Berlijn.

Openingstijden
De winkels in Berlijn openen meestal tussen 9 en 10 uur Ďs morgens hun deuren. In het centrum sluiten winkels over het algemeen om 20 uur op doordeweekse dagen en om 16 uur op zaterdag. Kleinere winkels en winkels buiten het centrum sluiten doordeweeks vaak al om 18 uur en op zaterdagmiddag tussen 12 en 15 uur. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten. Dit geldt ook voor officiŽle feestdagen. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels al om 14:00 uur sluiten.

Taal
In Berlijn spreekt men Duits. Het Duits is zowel de officiŽle taal als de algemene spreektaal. Het aantal mensen dat Engels spreekt is beperkt. Jongeren spreken het vaak wel, maar handiger is om te proberen Duits te spreken als je in Berlijn bent.

Tijdsverschil
Berlijn kent geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur terug gezet en gaat de wintertijd weer in.

Veiligheid
Berlijn is voor een Europese hoofdstad een relatief veilige stad. Natuurlijk heb je hier te maken met dezelfde problemen die je in iedere grote stad tegenkomt waar ook nog eens veel toeristen komen. Zakkenrollerij en diefstal uit kamers kunnen zeker voorkomen. Ook kent Berlijn een aantal minder goede wijken, waar je zeker Ďs avonds oplettend moet zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Wedding, delen van Kreuzberg en NeukŲlln.
Wat je wel merkt is dat de afgelopen jaren de criminaliteit toe aan het nemen is. De armoede neemt in delen van Berlijn flink toe, wat in het geval van de Duitse hoofdstad een toename in criminaliteit betekent. Politieke en financiŽle onrust zorgt ook voor toename van demonstraties en vandalisme.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Berlijn vind je veel aanvullende informatie over de stad Berlijn.

Meer info over Berlijn

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Berlijn:
5x zien & doen in Berlijn

alles over de Berlijnse Muur

Berlijn in ťťn dag
Berlijn informatie
Berlijn tips

Berlijn top 10
bijzondere plaatsen in Berlijn

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy