Musea in Berlijn

Berlijn telt tientallen grote en kleinere musea. Wie alle musea van Berlijn wil bezoeken die is daar wel een paar weken mee zoet. Houd er in ieder geval rekening mee dat de meeste musea op maandag gesloten zijn. Je zou niet de eerste zijn die voor een gesloten deur zou komen te staan. Het is daarom aan te raden eerst de website van een museum te bezoeken voor de actuele openingsdagen en tijden.
Met de Berlijn bezoekerskaarten (Berlin Citytourcard en Berlin WelcomeCard) krijg je bij veel musea korting op de toegangsprijs. Als je van plan bent om met het openbaar vervoer te reizen binnen Berlijn en ook nog een aantal musea te bezoeken dan heb je het geld van zo'n voordeelkaart snel terugverdient.

Berlijn bezienswaardigheden

Berlijn is een stad die barst van de hotspots. Verspreid over Berlijn zijn er tientallen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het is lastig om alles te zien in één reis naar Berlijn. Als je Berlijn bezoekt zul je daarom keuzes moeten maken,
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Berlijn op een rijtje gezet:
Berlijn bezienswaardigheden top 10

Deutsche Guggenheim
Aan de meest bekende straat met zijn vele bomen ‘Unter den Linden’ bevindt zich het schitterende Guggenheim museum van Berlijn. Het gebouw is niet zo indrukwekkend als die in Bilbao Spanje. Het is namelijk onder gebracht in het gebouw van de Deutsche Bank. Er zijn naast de vaste collectie ook wisselende werken te zien, waarvan sommige spraakmakend kunnen worden genoemd. Het betreft voornamelijk veel moderne en hedendaagse kunst.
www.deutsche-guggenheim.de

Jüdisches Museum
In dit Joodse museum wordt op een zeer eigen wijze verteld over de geschiedenis van Joden in Duitstalige landen. Onder de verschillende tentoonstellingen bevinden zich ook werken van kunstenaars zoals R.B. Kitaj. In andere ruimtes worden delen uit de geschiedenis op soms zeer originele en soms confronterende wijze afgespiegeld. Ook zijn er veel foto’s en schriftelijke stukken uit bijvoorbeeld dagboeken tentoongesteld.
www.jmberlin.de

DDR Museum
Dit kleine maar zeer populaire museum biedt een goed inzicht in hoe het leven ten tijde van het communistisch bewind was in Oost-Berlijn. Een uniek museum dat je zeker moet bezoeken als je in Berlijn bent.

Egyptisch Museum
Een bijzonder fraaie collectie archeologische waardevolle stukken zijn in dit Egyptische museum te bewonderen. Zo vind je er opgegraven offerstukken die uit tempels afkomstig zijn en sculpturen van Farao’s. Dit alles wordt op een zeer respectvolle manier tentoongesteld.
www.egyptian-museum-berlin.com

Gemalde Galerie
Bijna alle grote meesters uit de geschiedenis van schilderkunst zijn in dit museum vertegenwoordigd. Zij zijn verdeeld over ruim tweeënzeventig zalen. De collectie beslaat voor een groot deel de eeuwen dertien tot en met achttien. Naast de Duitse kunstenaars is er ook werk te zien van Franse, Italiaanse, Engelse en Vlaamse bodem zoals bijvoorbeeld van Peter Paul Rubens. Onze ‘eigen’ Rembrandt van Rijn ontbreekt natuurlijk niet.

Hamburger Bahnhof
Dit voormalige treinstation uit 1874 doet tegenwoordig dienst als museum. Het ligt precies op de scheiding van Oost- en West-Berlijn. In de prachtige ruimtes die het gebouw rijk is worden uiteenlopende kunstobjecten tentoongesteld. Het werk is voornamelijk afkomstig vanaf het jaar 1960. De grootste collectie is die van Friedrich Christian Flick, welke voornamelijk moderne en hedendaagse kunst bevat.
www.hamburgerbahnhof.de

Altes Museum
Op het museumeiland ‘Museuminsel’ bevinden zich een aantal vooraanstaande musea. Eén hiervan is het Altes Museum. Alleen al het neoclassicistische gebouw uit +-1825 is een bezoekje waard. Het heeft eigenlijk altijd al gediend om onderdak te verschaffen aan waardevolle kunst. De eerste werken waren afkomstig uit de privé collectie van de welgestelde Koninklijke familie Pruisen. Tegenwoordig is hier de collectie van klassieke oudheid afkomstig uit Charlotteburg aan toegevoegd.

Alte Nationalgalerie
Met zijn kunstwerken uit de negentiende eeuw past dit museum prima bij de andere op het Berlijnse museumeiland ‘Museuminsel’. Het prachtige gebouw werd ontworpen door de Pruisische architect Friedrich August Stüler. De belangrijkste werken die in dit museum worden tentoongesteld zijn afkomstig van Caspar David Friedrich en Adolph Menzel. De beeldhouwwerken zijn er subliem te noemen.

Bauhaus Archiv Museum
Dit museum wordt gezien als belangrijkste inspiratiebron voor architectuur, design en kunst van de twintigste eeuw. Al deze facetten worden dan ook ruimschoots belicht. Ook het gebouw op zich zorgt voor veel enthousiasme. De architect Walter Gropius is verantwoordelijk voor de bijzondere vormgeving wat als revolutionair werd gezien. Je vindt het Bauhaus Archiv Museum in de wijk Tiergarten.
www.bauhaus.de

Anti Kriegs Museum
Aan de Brüsseler Strasse ligt dit relatief kleine Anti Kriegs Museum van Berlijn. Vertaald betekend dit het anti oorlogsmuseum. Het werd opgericht door Willy Brandt en Ernst Friedrich, twee heren die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Tegenwoordig wordt het museum beheert door de kleinzoon van Friedrich. Zowel de Eerste- als de Tweede Wereldoorlog worden in dit museum belicht.
www.anti-kriegs-museum.de

Mauermuseum
Bij de beroemde grensovergang van Oost- en West-Berlijn genaamd Checkpoint Charlie is dit Mauermuseum te vinden. Het werd door de mensenrechten activiste Dr. Rainer Hildebrandt opgericht met de bedoeling om de vrijheid vanuit alle punten te belichten. Onder de tentoonstellingen bevinden zich de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Berlijnse Muur en andere over de wereldwijde strijd voor mensenrechten.
www.mauermuseum.de

Computerspiele Museum
Voor alle ‘games-fans’ onder ons is er nu een waar museum te bezoeken. Het museum werd in 1997 opgericht en mag sindsdien een succes worden genoemd. Werkelijk alles over de online spelletjes en andere computer games is hier te vinden. De meer dan driehonderd tentoonstelling nemen je virtueel mee op reis in de wereld van deze wervelende technologie.
www.computerspielemuseum.de

Currywurst Museum
Natuurlijk mag in de Duitse stad Berlijn een echt Curryworst museum niet ontbreken. De immens populaire snack staat in dit museum centraal. Allerlei mysteries rondom deze worst worden hier opgelost. De informatie loopt uiteen over de ingrediënten tot aan de internationale distributie ervan. Het is een zeer smaakvol museum.
www.currywurstmuseum.de

Deutsches Technik Museum
In het enige gebouw van Berlijn met een vliegtuig op dak is het Duitse Techniek Museum gehuisvest. Het militaire gevechtsvliegtuig DC-3 is onderdeel van de vele onderwerpen die in dit museum te vinden zijn. Allerlei machines, treinen, motoren, wetenschappelijke instrumenten en juwelen maken onderdeel uit van dit zeer ruim bemeten museum. Groot en klein, jong en oud kunnen zich hier prima vermaken.
www.sdtb.de

Haus der Kulturen der Welt
Waarschijnlijk wordt je nieuwsgierigheid gewekt door het bizarre uiterlijk van dit cultuur huis. De ruimte biedt mogelijkheden voor exposities, concerten, dans- en theatervoorstellingen. In de prachtige omgeving van het Großer Tiergarten Park staat dit indrukwekkende gebouw wat door de inwoners van Berlijn als ‘zwangere oester’ wordt betiteld.
www.hkw.de

Bode Museum
Dit prachtige en statige Bode Museum bevindt zich op het museumeiland ‘Museuminsel’ met een aantal andere vooraanstaande musea. Dit rijkelijk gedecoreerde gebouw werd omstreeks 1900 gebouwd naar een ontwerp van architect Ernst von Ihne die ook de Staatsbibliotheek van Berlijn heeft ontworpen. Het werd de Kaiser-Friedrich-Museum genoemd. Vervolgens werd het later omgedoopt tot het huidige Bode Museum. In het museum zijn hoofdzakelijk beeldhouwwerken, zuilen, meubilair en andere kunstwerken te aanschouwen.

Neues Museum
In dit zeer waardevolle archeologische museum is bijzonder veel over allerlei aspecten uit de geschiedenis te vinden. Zowel de zalen als de muren vormen de juiste sfeer voor de juiste gebeurtenissen uit de wereld. De Britse architect David Chipperfield is hier deels voor verantwoordelijk. Hij heeft het museum zeer smaakvol gerestaureerd en omgetoverd tot een kunsttempel. Het Neues Museum bevindt zich op het museumeiland ‘Museuminsel’ te Berlijn.
www.neues-museum.de

Pergamonmuseum
Liefhebbers van de Griekse en Romeinse geschiedenis mogen dit museum beslist niet overslaan. De indrukwekkende reconstructies zoals die hier te vinden zijn, worden wereldwijd geroemd. Omdat er ook afdelingen uit de klassieke oudheid zijn die behoren tot het museum van Nabije Oosten en die van de Islamitische kunst, behoort dit museum tot de belangrijkste ter wereld als het gaat om archeologie. Je vindt dit museum aan de Museumsingel, niet ver van Unter den Linden.

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die Berlijn telt. Andere bezienswaardigheden van Berlijn zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Meer info over Berlijn

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Berlijn:
5x zien & doen in Berlijn

alles over de Berlijnse Muur

Berlijn in één dag
Berlijn informatie
Berlijn tips

Berlijn top 10
bijzondere plaatsen in Berlijn

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy