Bezienswaardigheden in Berlijn

Een bezoek aan Berlijn betekent dat je je absoluut niet hoeft te vervelen. De stad heeft zoveel te bieden dat je een keuze zult moeten maken uit de diverse bezienswaardigheden. Een beetje goed plannen is aan te bevelen. Houd er rekening mee dat het gedurende de weekeindes vaak wat drukker is dan door de week. Sommige hotspots zijn altijd druk, zoals bijvoorbeeld de Rijksdag. Op doordeweekse dagen arriveren er hier ook iedere dag wel bussen met scholieren die een uitje hebben naar Berlijn. Op deze pagina vind je een overzicht van een groot aantal hotspots in Berlijn.

Tip van de redactie: skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Berlijn bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op hop-on-hop-off-bussen of wil je andere activiteiten in Berlijn ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar TicketBar Berlijn voor alle Berlijn tickets.

Berlijn bezienswaardigheden

Berlijn is een stad die barst van de hotspots. Verspreid over Berlijn zijn er tientallen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het is lastig om alles te zien in één reis naar Berlijn. Als je Berlijn bezoekt zul je daarom keuzes moeten maken,
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Berlijn op een rijtje gezet:
Berlijn bezienswaardigheden top 10

Beren
Als je goed oplet zie je overal verspreid door Berlijn enorme beren staan. Deze beren zijn het symbool van Berlijn. De grote exemplaren zijn in 2001 en 2002 geveild ten behoeve van Unicef. In winkels kun je kleine exemplaren van deze zogenaamde 'Buddy Bears' kopen.

Unter der Linden
Aan deze prachtige laan met zijn vele bomen in het hartje van het centrum van Berlijn staan de meest bijzondere historische panden. Al vroeg in de geschiedenis was deze chique laan een plaats waar men zich graag liet zien. Al snel werden hier de meest fraaie en prestigieuze woningen en andere panden gebouwd. Nog altijd heeft de ‘Unter der Linden’ laan veel aanzien en zijn er dan ook volop restaurants, cafés en luxe winkels te vinden. Een aantal bijzondere bezienswaardigheden aan de Unter der Linden zijn: het ruiterstandbeeld van Frederik de Grote, Berliner Staatsopera, Staatsbibliotheek zu Berlin en het Altes Paleis.

Rijksdaggebouw
Het puissante Rijksdaggebouw waarvandaan het Duitse parlement het land regeert, heeft de uitstraling van een paleis. In 1884 startte men met de bouw die maar liefst tien jaar heeft geduurd. Helaas is er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel schade aangericht. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland is er hard gewerkt aan de restauratie van dit prachtige pand. Nare maar historische herinneringen zoals kogelgaten zijn deels bewaard gebleven achter zorgvuldig geplaatst glas.

Checkpoint Charlie
De meest berucht grensovergang tijdens het verdeelde Berlijn is Checkpoint Charlie. Tussen de jaren 1961 en 1989 heeft er zich hier heel veel afgespeeld. Omdat het de derde grenspost op de belangrijke route tussen West- en Oost-Berlijn was had het de derde letter van het alfabet wat internationaal omschreven wordt als de C van Charlie. In het nabij gelegen Haus am Checkpoint Charlie worden allerlei herinneringen die zich aan deze grenspost afspeelde aangehaald.
www.mauermuseum.de

Lafayette Galeries in de Friedrichstasse
Net zoals in Parijs en Londen staat ook in Berlijn een prachtige winkel van de Lafayette organisatie. Het grootste verschil met de andere twee is dat de vestiging in Berlijn een zeer moderne uitstraling heeft. Het laat zich nog het best omschrijven als een glazen tempel van mode, cosmetica en welzijn. Dit zeer exclusieve Franse warenhuis heeft de mooiste en meest prestigieuze merken in huis. De moderne architectuur is ook binnen waar te nemen. Niets lijkt hier te gek. Je vindt Lafayette Galeries aan de meest gezellige winkelstraat van Berlijn, namelijk aan de Friedrichstraße.

Potsdamer Platz
Voor de Tweede Wereldoorlog had dit enorme Potsdamer Platz plein veel aanzien. Het was een bruisende ontmoetingsplaats en zeer druk bezocht. Ook stonden hier een aantal kenmerkende panden met veel aanzien. Helaas is hiervan het merendeel verloren gegaan tijdens de oorlog. Na de afbraak van de Berlijnse Muur is ook dit plein afgebroken en opnieuw in ere hersteld. Tegenwoordig is het een prima afspiegeling van het “nieuwe’ Berlijn. Nieuwe moderne gebouwen sieren nu de Potsdamer Platz en staan garant voor een heerlijk avondje uit. Hier vindt je tegenwoordig een aantal theaters, bioscopen, het populaire winkelcentrum Arkaden en verschillende uitgaansgelegenheden.

Gendarmenmarkt
Een aardig karakteristiek stuk van Berlijn is te vinden aan de Gendarmenmarkt. De naam heeft het te danken aan de voormalige kazerne van het Regiment Gens d’Armes wat hier stond. Bijzonder aan dit ruim bemeten plein zijn de haast identieke kerken die er staan. De kerk rechts van het concertgebouw werd het eerst gebouwd. De andere kerk volgde een paar jaar later omstreeks 1708.

Brandenburger Tor
Omstreeks 1788 werd deze schitterende toegangspoort tot de stad Berlijn gebouwd in opdracht van koning Frederik Willem II. Het beeld bovenop met de paarden heeft een paar jaar in Parijs gestaan als trofee van Napoleon. Een paar jaar later is het weer geplaatst waar het thuis hoort en waar het helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde. Sindsdien staat er een replica die tegenwoordig symbool staat voor overwinning. De poort is zo’n 26 meter hoog en bijna 66 meter breed.

Fernsehturm
Voor een bijzonder goed uitzicht over de stad Berlijn is het aan te bevelen om een bezoek te brengen aan de televisietoren ‘Fernsehturm’. Bovenaan de 368 meter tellende toren is per lift een ronddraaiend restaurant en of bar te bezoeken. Onder het genot van een hapje en of een drankje heb je meteen een bijzonder uitzicht over de stad. De toren bevindt zich vlakbij de Alexanderplatz.
www.tv-turm.de

Deutsche Guggenheim
In opvolging van de Guggenheim musea in New York, Venetië en het Spaanse Bilbao is er nu ook één in Berlijn te vinden. Sinds 1997 heeft het museum aan de Unter der Linden zijn deuren geopend voor publiek. Net als andere Guggenheim musea mag ook deze zich prijzen onder de vele bezoekers. Er zijn veelal wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Voor actuele informatie kun je de website checken.
www.deutsche-guggenheim.de

Bikini Berlin
In 2014 opende de deuren van Bikini Berlin voor het eerst voor het publiek. Sindsdien is Bikini uitgegroeid tot één van de populairste winkelcentra in het hedendaagse Berlijn. Het winkelcentrum is gevestigd in het voormalige Bikini Haus nabij de Kurfürstendamm en noemt zichzelf een 'Concept Shopping Mall'. Dat komt vooral omdat er naast het normale winkelaanbod plek is voor pop-up stores, kunst en hippe eettentjes. Het aanbod ligt verspreid over drie verdiepingen. Vanaf het groene dakterras heb je een fraai uitzicht over Berlijn. Je kijkt onder andere uit op de beroemde dierentuin van Berlijn.
www.bikiniberlin.de

De Muur
Met name in het gebied bij East Side Gallery is nog redelijk wat te zien van de voormalige 45 kilometer lange beroemde Berlijnse Muur. De muur werd in 1961 geplaatst om te voorkomen dat mensen uit oosten (Duitse Democratische Republiek) probeerden te ontsnappen naar het “vrijere” westen. Familiebanden en vriendschappen werden hierbij verscheurd. Gelukkig werd deze blokkade in het jaar 1989 afgebroken en betekende dit het einde voor de DDR. Negen november is dan ook een historische dag voor Duitsland. Bij Checkpoint Charlie, de enige grensovergang ten tijde van de Berlijnse Muur, is een klein museum opgericht. Hier in Haus am Checkpoint Charlie zie je onder ander hoe creatief men probeerde de grens ongezien te passeren.
www.mauermuseum.de
www.berlijnsemuur.info

Berliner Dom
Hoewel de Berliner Dom nog altijd een imposant uiterlijk vertoont, is het lang niet zo groot als het ooit was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het zwaar beschadigd geraakt. De wederopbouw heeft geresulteerd in een kleinere en soberdere kathedraal. De enorme 98 meter hoge koepel is gemaakt van koper, wat de groene kleur verklaard. Binnen zijn bijzonderheden te zien zoals de Sauerorgel met zijn 7200 pijpen en de Hohenzollern sarcofagen.
www.berlinerdom.de

Zeughaus
In dit enorme Duitse geschiedenis museum, wat vertaald het Arsenaal betekend, is ontzettend veel terug te vinden over alle belangrijke gebeurtenissen van dit land. Het monumentale pand werd in barokstijl gebouwd rondom het jaar 1706. De moderne delen zoals de glazen overkapping zijn geplaatst tijdens de renovatie van 1950 die duurde tot ongeveer 1967. De permanente tentoonstellingen zijn verdeeld over periodes uit de geschiedenis, beginnend bij de eerste eeuw voor Christus.
www.dhm.de

KaDeWe
Al sinds zijn opening in 1907 toen het nog Kaufhaus des Westens werd genoemd, is het KaDeWe warenhuis het meest toonaangevende van de hele stad Berlijn. Tegenwoordig telt het warenhuis ruim zestigduizend vierkante meter met daarin uiteenlopende zaken die hun klanten graag verwennen. Naast de vele en soms chique winkels is er ook een hotel, schoonheidssalon en een kleermaker te vinden. Kortom het KaDeWe Warenhuis aan de Wittenbergplatz mag zich tot op de dag van vandaag het grootste en beste warenhuis van Berlijn noemen.
www.kadewe.de

Schloss Charlottenburg
Dit voormalige zomerverblijf van koning Frederik I en zijn tweede vrouw Sophie Charlotte van Hannover heeft een zeer statige en machtige uitstraling. Het werd aan het eind van de zeventiende eeuw gebouwd en na de opgelopen schade tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels geherstructureerd. Eerst werd het paleis Schloss Lietzenburg genoemd om vervolgens na de dood van Sophie Charlotte in 1705 te worden omgedoopt tot het huidige Schloss Charlottenburg. Helaas is er van de oorspronkelijke inrichting niet veel bewaard gebleven. Desondanks is het zeker een bezoekje waard. Er zijn regelmatige historische tentoonstellingen te vinden en ook de prachtig aangelegde tuin/park is oogstrelend mooi.
www.spsg.de

Zoologischer Garten
In deze niet al te grote dierentuin zijn verrassend veel dieren te spotten. Via verschillende ingangen wordt u langs allerlei dierenverblijven en andere attracties geleid. Ooit werd deze dierentuin opgestart rondom het jaar 1844 en had het een aantal zoogdieren en wat vogels. Al snel wist men dat het aansloeg bij de mensen en werd er continue aan investeringen gewerkt. Wat zo bijzonder was, is dat men de verblijven zo natuurlijk mogelijk voor het betreffende dier probeerde aan te leggen. Er was dus duidelijk een afkomst met het natuurlijk habitat te zien. De laatste jaren heeft dit Zoologischer Garten van Berlijn vooral populariteit genoten rondom het ijsbeertje Knut.
www.zoo-berlin.de

Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Afgekort als Gedächtniskirche is deze kerk aan de Breitscheidplatz ook wel bekend als ‘de holle kies’. Veel inwoners van Berlijn vinden dat de restauraties van de afgelopen jaren er niet veel goeds aan hebben gedaan. Zeker de sobere moderne toren ernaast heeft heel wat tongen los gemaakt. Het gebied rondom de Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een plek waar veelal straatartiesten, handelaars en bedelaars zich ophouden. Vlakbij ligt het Europa Center waar een aantal leuke winkels, horeca en ander attracties te vinden zijn.
www.gedaechtniskircke-berlin.de

Rotes Rathaus
Het stadhuis van de stad Berlijn valt vooral op door zijn typische rode kleur. Het enorme bouwwerk werd tussen de jaren 1861 en 1869 verwezenlijkt. De ruim vierennegentig meter tellende klokkentoren is gebaseerd op Franse kathedraal die in gotische stijl is opgetrokken. Al enkele malen heeft het Rotes Rathaus wat restauraties ondervonden. Om de 247 kamers eens van binnen te bewonderen zijn er twee mogelijkheden. Twee maal per jaar tijdens de ‘Lange Nacht van de Musea’ wordt het stadhuis opengesteld voor publiek. Dit rode stadhuis bevindt zich aan de Jüdenstrasse nabij de Nikolaikirche.

Musea

Op deze pagina ontbreken de musea van Berlijn. Deze vind je terug op de pagina met musea in Berlijn.

Meer info over Berlijn

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Berlijn:
5x zien & doen in Berlijn

alles over de Berlijnse Muur

Berlijn in één dag
Berlijn informatie
Berlijn tips

Berlijn top 10
bijzondere plaatsen in Berlijn

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy